Lajoskomárom
 

  magyar deutsch
Kzadat Localinfo

Akadlymentes verzi
2023. jnius
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


2023. június 1. csütörtök,
Tünde napja van

Lajoskomárom hivatalos honlapja

Polgrmesteri Hivatal: 8136 Lajoskomrom, Komromi u. 4.
Tel: (30)400 34 54
E-mail: lajoskom@lkomnet.huSzennyvízberuházás


Magyarországon elsként nyert szennyvíz beruházási projekt koncessziós pályázattal uniós támogatást

 

 Közel 5000 ember számára biztosít a XXI. század követelményeinek megfelel csatornahálózatot a Mezföldön az a beruházás, amelyet Lajoskomárom és Dég önkormányzata Európai Uniós pályázati forrást is felhasználva valósított meg. Az önrészt, hazánkban úttör módon koncessziós pályázat keretében teremtette el a két pályázó. A térség életminségét javítja, a potenciális befektetk számára jobb körülményeket biztosít a Lajoskomáromban és Dégen megvalósult csatorna és szennyvíztisztító megépítése.

 

A közel 2000 ingatlant kiszolgáló, mintegy 50 kilométer hosszú csatornahálózat, valamint a legkorszerbb technológiával felépül szennyvíz tisztító megépítéséhez, a költségvetési és Európai Uniós forrást is tartalmazó KEOP pályázat keretében a Lajoskomárom-Dég KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0004 csatorna beruházási projekt 2.248 milliárd forintnyi vissza nem térítend forrást nyert el. Ez 83,65 százalékos támogatási intenzitást jelent a 2.689 milliárd érték beruházás tekintetében. A két nyertes önkormányzat a pályázathoz szükséges önrészt hazánkban egyedülálló és az Európai Unióban is ritkaság számba men módon, magánbefektet bevonásával teremtette el, amire a hivatalos engedélyek beszerzése után nyílt lehetség. Az úttör megoldás keretében vált lehetvé, hogy az üzemeltett és a kivitelezt egyszerre versenyeztessék meg, és a beruházás megvalósításához szükséges öner egy részét is a majdani üzemeltet biztosítsa.

 

Az építési koncessziós eljárás eredményeként így a költségvetési források felhasználása helyett, az üzemeltet által fizetend öner rendelkezésre állásával a pályázók, lényegében megtakarították a projekt költségvetési forrását. A közmhálózat és a szennyvíztisztító kivitelezésére és üzemelésére kiírt pályázaton gyztes konzorcium által létrehozott Lajoskomárom-Dég Szennyvízberuházási Koncessziós Kft. 91 millió forinttal szállt be a projekt megvalósításába. Ennek fejében 25 évre szerzett koncessziót az üzemeltetésre. A szerzdési feltételek egyik legfontosabb pontja az, hogy az els öt évben a csatornaszolgáltatás díja nem haladhatja meg az elírt évente változó mértéket. Ezt követen, a piaci viszonyokat és a meghatározott plafon árat is figyelembe véve folynak a tárgyalások a késbbi díjjal kapcsolatban. A beruházás a lakosság életminségének javítása mellett az új munkahelyek megteremtéséhez hozzájárulva, a befektetési kedvet is növeli.

 

Új beruházók megjelenésére a kiváló mezgazdasági adottságok mellett, az M7-es autópálya közelsége miatt az ipari és a turisztikai területen is van esély. A turisztikai beruházásokhoz jó alapot adhat Lajoskomáromban az, hogy az önkormányzat a tulajdonában lev, termálvízzel bíró terület turisztikai hasznosításához már a megvalósíthatósági tanulmányokat is elkészíttette. Dégen a Festetics Kastélyhoz, Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélyához kapcsolódó látványosságok biztosítanak jó alapot a turisztikai beruházásokhoz.

A szennyvízberuházáshoz kapcsolódó úthelyreállítás munkafolyamatai képekben.

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, a KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0004 pályázat keretében megvalósuló szennyvízberuházás

Középbogárdi Szennyvíztelepe 2012. december 17-i állapot

A szennyvízberuházás munkálatai befejezdtek. A fotókon a július óta mköd szennyvíztelepet, és az elkészült utakat láthatják.(Lajoskomárom, 2012. október 1.)
Copyright © Lajoskomárom.hu 2023 | web: KataPorta.net | KataPorta | KataPorta Linktr